artikel

Vänsterpartiets Yasmine Posio frågar utrikesministern om hbtq-personer i Tjetjenien

Fråga 2018/19:33 Situationen för hbtqi-personer i Tjetjenien
av Yasmine Posio (V)
till Utrikesminister Margot Wallström (S)

För en dryg månad sedan publicerade OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter rapporten OSCE Rapporteur’s Report under the Moscow Mechanism on alleged Human Rights Violations and Impunity in the Chechen Republic of the Russian Federation. Rapporten initierades efter att det kommit allvarliga signaler om hbtqi-personers utsatthet i form av trakasserier och förföljelser, godtyckliga eller olagliga gripanden, tortyr, tvångsförsvinnanden och utomrättsliga avrättningar i den ryska delrepubliken Tjetjenien.
Professor Dr. Wolfgang Benedek, OSSE:s utsedda rapportör, kom i sin undersökning fram till att signalerna om polisbrutalitet och övergrepp från myndigheterna var riktiga och att påstådda brott begångna av polis och säkerhetstjänst inte utreds. I rapporten lämnas flera förslag på hur både Tjetjenien och Ryssland bör agera för att få ett slut på detta.
Efter denna rapports publicering har det kommit nya alarmerande uppgifter från Tjetjenien. Den 15 januari 2019 rapporterade Sveriges Radio om 40 kvinnor och män som arresterades den 29 december och av vilka två till och med torterats till döds.
Våren 2017 väckte rapporter från den ryska tidningen Novaja Gazeta om övergrepp på hbtqi-personer i Tjetjenien stor internationell uppmärksamhet. Uppenbarligen har några större förändringar inte skett.
Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Avser ministern att ta några initiativ för att stötta hbtqi-rörelsen i Tjetjenien och kräva att både Ryssland och Tjetjenien genomför de förändringar som rapportören lagt fram?

Kopiera länk