Debatt

Ökade attacker mot hbt-personer i Liberia

Hans Linde, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, har ställt en skriftligfråga till Carl Bildt. Hans har de senaste veckorna haft kontakt med Teah som är HBT-aktivist i Liberia. Situationen snabbt försämras i landet, med alltfler hot och attacker från media, religiösa ledare och politiker. Nyligen har Charles Taylors (förre diktatorn) ex fru lagt förslag om att införa dödsstraff mot samköande relationer i landet. Förutom att lyfta frågan i riksdagen, har Amnesty, RFSL och media kontaktats.

Hans Linde, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, har ställt en skriftligfråga till Carl Bildt. Hans har de senaste veckorna haft kontakt med Teah som är HBT-aktivist i Liberia. Situationen snabbt försämras i landet, med alltfler hot och attacker från media, religiösa ledare och politiker. Nyligen har Charles Taylors (förre diktatorn) ex fru lagt förslag om att införa dödsstraff mot samköande relationer i landet. Förutom att lyfta frågan i riksdagen, har Amnesty, RFSL och media kontaktats.

Under de senaste månaderna har allt fler rapporter kommit från Liberia om attacker mot hbt-personer och landets lilla men modiga hbt-rörelse. Flera liberianska tidningar har under de senaste månaderna drivit rena hetskampanjer mot hbt-personer, bland annat med påståenden om att hbt-rörelsen, understödd av utländskt bistånd, skulle muta politiker för att få igenom samkönade äktenskap i landet. Flera kristna ledare och en rad politiker har gjort starkt homofobiska uttalanden.

Läs hela den skriftliga frågan här.

Kopiera länk